Voluntariat

Niciun copil singur în spital

Un nou-născut internat în terapie intensivă suportă în fiecare zi mai multe proceduri dureroase: este aspirat, înțepat, intubat, pansat și nu numai. În secția de profil, a spitalului Marie Curie din capitală, unul din cinci copii trăiește aceste evenimente traumatice singur.

Vino voluntar alături de noi, ca acest lucru să nu se mai întâmple. Programul de voluntariat Niciun copil singur în spital, își propune să aducă mângâiere tuturor copilașilor din secție, aflați în situații nefericite.

Pentru un copil bolnav atingerea părinților, ca prin magie, îi aduce mai repede însănătoșirea. Studiile medicale demonstrează acest lucru, iar nouă, ca oameni ne e scrisă în gene nevoia de aparteneță. Atingerea ajută bebelușii să doarmă mai liniștiți, le reduce anxietatea și îi ajută să treacă mai bine peste momentele de suferință.

Cătălin Cîrstoveanu:

"Voluntarii ne sunt parteneri. Îi vrem lânga noi, ne bucurăm că sunt aici și că oferă copiilor ceea ce parinții, din diverse motive, nu pot."                       

                            

Întrebări frecvente

Ce este programul Niciun copil singur în spital?

Niciun copil singur în spital este un program de sprijin al copiilor internați în spital, fără părinți sau alți aparținători, bazat pe activitatea voluntarilor instruiți. Voluntariatul presupune un angajament serios, pe termen lung, care implică responsabilitate, timp alocat, respect, confidențialitate și integritate. În prezent programul se desfășoară în cadrul Secției de Terapie intensivă nou-născuți de la Spitalul Marie Curie din București.

Ce înseamnă “copil singur”?

Copiii singuri sunt copii care, pe perioada internării în spital, nu sunt însoțiți de părinți sau părinții îi vizitează foarte rar. În unele cazuri, familia locuiește la distanțe mari sau mai are acasă și alți copii de care trebuie să aibă grijă. În unele cazuri, sunt copii părăsiți în spital sau maternitate.

Ce presupune munca de voluntar?

Un voluntar face ce ar face un părinte dacă ar fi acolo. Îl ține în brațe, îl consolează, îl hrănește, îl schimbă,  îl îngrijește și îi oferă multă iubire.

Ce conditii trebuie să îndeplinesc pentru a fi voluntar?

Ca să devii voluntar trebuie să ai minim vârsta de 15 ani și o stare de sănătate bună (să nu suferi de boli transmisibile).

Trebuie să am pregătire medicală pentru a fi voluntar?

Nu. Voluntarii nu execută și nici nu iau parte la procedurile medicale.

Cum devin voluntar?

Completezi formularul preliminar din secțiunea Vreau să devin voluntar

Îți trimitem linkul către aplicația de voluntariat și o completezi

Te invităm la un interviu ca să ne cunoaștem mai bine

Te programăm la cursul de voluntariat

Semnezi contractul de voluntariat și începi să lucrezi ca voluntar începător în secție, sub îndrumarea coordonatorului de program (16 ore)

Primești diploma și îți desfășori independent activitatea de voluntar, pentru a îmbunătăți viața copiilor singuri

Cât durează cursurile?

Cursul se desfășoară pe parcursul a două după-amieze (în general vinerea și sâmbăta). Cursurile sunt sustinute de medicii din Sectia TINN de la Spitalul Marie Curie si sunt obligatorii.

Cât timp trebuie să dedic activității de voluntar?

O variantă potrivită este o zi pe săptămână în care să dedici cel puțin două ore acestei activități. Dar în cadrul interviului vom discuta pentru a decide împreună care este frecvența de lucru ce ți se potrivește ție și nevoilor copiilor.

Care este orarul unui voluntar?

În cursul săptămânii și în weekend, timp de minim 2 ore, între orele 8:00 – 18:00.

Pot să fiu voluntar numai in weekend?

Da, detaliile vor fi stabilite în cadrul interviului.

De ce este nevoie de cursuri?

Nou născuții, mai ales cei aflați în terapie intensivă sunt fragili, au nevoi speciale care necesită cunoștințe specifice.

Cât de mici sunt copiii?

Copiii au vârste care încep de la câteva zile și, în funcție de perioada petrecută în spital, pot ajunge la cateva luni sau chiar ani.

Activitatea în cadrul programului este remunerată?

Nu. Activitatea de voluntar nu este remunerată, dar zâmbetele copiilor care se fac bine mai repede, sunt cea mai bună răsplată.