Probleme metabolice la copiii din mame diabetice

A. Factori materni

Gradul de boală al nou-născutului din mamă diabetică este asociat cu durata, severitatea și controlul medical al diabetului matern.  De aceea, punctele esențiale în istoricul matern sunt:

  1. Clasa de diabet după clasificarea White (severitate crescândă de la A-R),

  2. Tratamentul (dietă, insulină, hipoglicemiante orale, etc.),

  3. Timpul scurs de la ultima injecție cu insulină înainte de naștere, întrucât aceasta influențează glicemia maternă,

  4. Cantitatea și tipul de fluide IV administrate în travaliu și expulzie,

  5. Vârsta gestațională

  6. Gradul de control al glicemiei în timpul sarcinii, prin HbA1C și/sau monitorizarea glicemiei pe termen lung, la domiciliu.

B. Anomalii congenitale

Întrucât incidența anomaliilor congenitale este crescută la copiii din mame diabetice, este esențial un examen fizic amănunțit. Este mai ridicată în special incidența anomaliilor congenitale cardiace și de SNC cum ar fi anencefalia, spina bifidă, microcefalia, sindromul de regresie caudală. (Această recunoaștere are implicații importante în consilierea femeilor diabetice care au născut sau al adolescentelor cu diabet).

C. SDR

Nou-născuții din mame diabetice prezintă risc mai mare de a dezvolta sindrom de detresă respiratorie decât majoritatea copiilor din mame non-diabetice cu vârste gestaționale comparabile. În timpul primelor ore de viață, cei mai mulți nou-născuți din mame diabetice trebuie să fie observați atent pentru această afecțiune și tratați prompt.

D. Hipoglicemia

Unele studii au raportat că incidența hipoglicemiei la nou-născuții din mame diabetice este în jur de 50%. Optimă este trimiterea de urgență a sângelui din cordonul ombilical pentru dozarea nivelului real al glucozei plasmatice. Cu cât este mai mare nivelul glicemiei din cordon, cu atât mai mare este probabilitatea ca nou-născutul să dezvolte hipoglicemie în primele ore de viață.

Incidența hipoglicemiei este maximă la 1 - 4 ore de viață, după scăderea glucozei plasmatice consecutivă opririi aportului matern de glucoză (vezi Fig. 47).  La nou-născuții asimptomatici nivelul plasmatic real trebuie monitorizat la 1, 2, 4, 6, 9, 12, și 24 de ore. Din cauza inexactității lor, testele tip Chemstrip nu se recomandă pentru acest scop. Hipoglicemia nou-născuților din mame diabetice este de obicei tranzitorie și ușor tratabilă (vezi secțiunea despre hipoglicemie).

Toți nou-născuții fără detresă respiratorie trebuie alimentați la biberon sau prin gavaj înainte de vârsta de 2 ore. Dacă starea clinică a acestor copii nu permite sau dacă ei nu tolerează alimentația enterală până la vârsta de 2 ore, se consideră oportună inițierea unei perfuzii cu glucoză 10%.

E. Hipocalcemia

Nou-născuții trebuie monitorizați pentru hipocalcemie, care apare frecvent în primele 24 de ore. (vezi secțiunea despre hipocalcemie)

F. Policitemia

Un hematocrit din sângele capilar trebuie obținut la 4 – 6 ore de viață deoarece la nou-născuții din mame diabetice incidența hipervâscozității este mai pronunțată. Valorile >65% ale hematocritului trebuie urmate de repetarea imediată a măsurătorii din sângele venos periferic – hematocrit “central”. (vezi secțiunea policitemie/hipervâscozitate)

Referințe:

  1. Cornblath M & Schwartz R.  Disorders of Carbohydrate Metabolism in Infancy (ed 3) Philadelphia: W.B. Saunders, 1991.

  2. Widness JA.  Fetal risks and neonatal complications of Diabetes mellitus.  In Brody SA, Ueland K, Kase N.  Endocrine Disorders in Pregnancy.  Norwalk, CN:  Appleton & Lange, 1989:273-297.