Managementul infecției perinatale cu Herpes Simplex
A.Situația I
Herpes labial, sau prezența de vezicule genitale sau de culturi pozitive pentru herpes genital, la copilul născut prin operație cezariană, cu membrane intacte.
Conduita:
- Precauții privind manevrarea secrețiilor atât pentru mamă cât și pentru copil.
- Dacă e posibil, nou-născutul trebuie să stea în aceeași cameră cu mama sa; copilul poate fi transportat din sau în camera mamei în pătuț; mamei nu îi este permis accesul în secția de nou-născuți.
- Mama trebuie instruită în legătură cu importanța spălării riguroase a mâinilor, înainte și după îngrijirea copilului, cu purtarea unui halat curat, pentru evitarea contactului copilului cu leziunile sau cu secrețiile.
- Mama care are herpes labial trebuie să poarte o mască atunci când manevrează copilul.
- Efectuarea de culturi din veziculele materne de către obstetrician, (dacă nu s-au efectuat deja). Culturi din exsudatul nazofaringian la copil, la 24 de ore de la naștere. Dacă nou-născutul este asimptomatic, se vor recolta culturi de la nivelul tegumentelor la 24-48 de ore postnatal și se inițiază tratament antiviral dacă aceste culturi sunt pozitive.
B.Situația a II-a
Prezența de vezicule genitale sau culturi pozitive pentru herpes genital, la copilul născut pe cale vaginală sau prin operație cezariană după ruperea membranelor.
Conduita:
- Izolare strictă a nou-născutului de alți nou-născuți; precauții privind secrețiile mamei.
- Plasarea copilului în aceeași cameră cu mama sa; interzicerea accesului mamei în secția de nou-născuți.
- Mama trebuie să poarte mănuși în timp ce manevrează copilul.
- Efectuarea de culturi din veziculele materne de către obstetrician (dacă nu s-au efectuat deja). Culturi la nou-născut la 24-48 de ore sau chiar mai devreme dacă este simptomatic sau dacă trebuie început tratament cu Aciclovir.
- Pentru nou-născutul pe calea vaginală din mamă cu infecție primară recentă (risc de transmitere de 30–50%), se va lua în considerare tratamentul empiric cu Aciclovir, după recoltarea culturilor.
- Pentru nou-născutul pe cale vaginală din mamă cu herpes genital recurent riscul infecției este sub 5% iar tratamentul empiric nu este necesar.
C.Situația a III-a
Antecedente de herpes genital, fără cunoașterea rezultatelor la culturi și copil născut prin operație cezariană sau pe cale vaginală după ruperea membranelor.
Conduita:
- Precauții privind manevrarea secrețiilor pentru mamă și copil, până la obținerea de culturi negative la mamă pentru mai mult de 72 de ore. Culturi la copil, după 24 de ore de la naștere.
- Copilul poate fi transportat din camera mamei în pătuț; mamei nu îi este permis accesul în secția de nou-născuți până când rezultatele culturilor nu sunt negative pentru mai mult de 72 de ore.
- Dacă culturile efectuate la mamă sunt pozitive, se aplică măsurile de la situația a II-a. Va fi înștiințat personalul ierarhic superior atât în secția de obstetrică cât și în cea de neonatologie.
D.Situația a IV-a
Herpes genital în antecedentele mamei, fără a se cunoaște rezultatul culturilor, copil născut prin operație cezariană cu membrane intacte.
Conduita:
- Nu e necesară izolarea copilului.
- Dacă rezultatul este pozitiv la culturile efectuate la mamă, se aplică măsurile de la situația I.
E.Situația a V-a
Mamă cu istoric de herpes genital dar fără leziuni active la momentul nașterii.
Conduita:
- Nu este necesară izolarea
- Se va investiga nou-născutul pentru semne de infecție neonatală herpetică.
- La nou-născutul asimptomatic nu se recomandă de rutină culturi.
Mamele aflate în situația I, II sau III trebuie să stea într-o cameră separată, dacă este posibil.
Nou-născuții cu infecție cu Herpes Simplex dovedită sau suspectată (chiar dacă nu prezintă factori de risc) trebuie izolați și trebuie avute în vedere precauțiile privind manevrarea secrețiilor acestora. Nou-născuții cu suspiciune scăzută de infecție herpetică dar care primesc tratament cu Aciclovir pot fi ținuți pe secția de neonatologie dar în incubator închis cu precauție privind manevrarea secrețiilor acestora. Deoarece infecția cu Herpes Simplex se poate manifesta până la 6 săptămâni după naștere, medicii trebuie să fie vigilenți și să nu ignore o erupție nou apărută sau alte simptome ce pot fi cauzate de HSV.