Despre noi


Secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți a Spitalului Marie Curie din București

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Maria Sklodowska Curie din București are o Secție de Terapie Intensivă Nou-Născuți (TINN) de nivel IV, asigurând cea mai înaltă treaptă de îngrijire neonatală din Romania și servește drept centru de referință pentru nou-născuții bolnavi și prematuri.

 

Cum a fost reconstruită secţia?

Deși Secția noastră a apărut cu 6 ani înainte de publicarea “The European Standards of care of newborn health (https://newborn-health-standards.org/standards/nicu-design/overview/) suntem bucuroși să vedem evoluția noastră și în spiritul European al dezvoltării neonatologiei. 

Unitatea noastră are 27 de paturi, actualmente ne aflam in clădirea construită în 2012-2013 cu sprijinul generos al Fundației Vodafone România și Asociației Inima Copiilor și suntem conectați la corpul C al spitalului la etajul 1, în zona centrală a lifturilor. Arhitectura interioară urmează modelul Iowa University Children’s Hospital, dispune de un spațiu de 1.600 metri pătrați și a adus în România un concept complet nou în îngrijirea nou-născuților și prematurilor.

Clădirea TINN are 4 nivele: un demisol unde se găsesc banca de lapte și un centru de training, parterul unde se găsesc camerele medicilor, camera și bucătăria părinților și mai multe utilități tehnice, etajul 1 unde se găsesc 18 camere individuale pentru îngrijirea celor mai critici dintre pacienții noștri și etajul 2 unde se afla zona pacienților postcritici (cu nevoi speciale).

Mărim capacitatea secţiei de la 27 la 47 paturi printr-un proiect derulat cu sprijinul Fundației Vodafone România.  Mai multe detalii despre acest proiect puteţi afla şi din interviul dr. Cătălin Cîrstoveanu susţinut la Magic FM în 28 noiembrie 2019:

https://www.magicfm.ro/magic-news/6560/Medicul-neonatolog-Catalin-Cirstoveanu-Trebuie-sa-ii-ingrijim-bine-pe-to-i-acesti-copii

 

Îngrijim copiii în echipă

Împreună cu echipele multidisciplinare din spitalul nostru (chirurgie generală, neurochirurgie, cardiologie și chirurgie cardiaca, ORL, pediatrie, imagistică, etc), echipa noastră de neonatologie oferă, o gamă completă de servicii medicale și chirurgicale foarte specializate (subspecialitate) într-un singur loc, ceea ce înseamnă că putem avea grijă de cei mai bolnavi copii. Anii de experiență și specializare continuă ne pregătesc să stabilizăm nou-născuții cu condiții care pun viața în pericol, să acordăm îngrijire coordonată nou-născuților cu nevoi chirurgicale sau de altă natură complexă, să tratăm infecțiile, problemele de respirație, să îngrijim prematurii.

Colaborăm cu dumneavoastră, speram cât mai eficient pentru a oferi asistența medicală de cea mai bună calitate pentru nou-născuți cu necesități medicale critice, chirurgicale sau speciale.

 

Părinții ne sunt parteneri

Părinții sunt membri de bază ai echipelor noastre de îngrijire. Acest angajament față de îngrijirea centrată pe familie vă oferă familiei dumneavoastră sprijinul și informațiile de care aveți nevoie în timpul șederii copilului în spital. După ce copilul dumneavoastră se externează de la unitatea de terapie intensivă neonatală de nivel superior la nivelul intermediar (postcritic), începeți sa vă pregătiți pentru a începe viața împreună acasă. Vă ajutăm să vă pregătiți să-l îngrijiți, să vă apropiați de el și să vă concentrați asupra hrănirii și dezvoltării copilului dumneavoastră.

 

Ne interesează calitatea 

Deși serviciul de terapie intensiva din spital este relativ tânăr, medicii noștri de neonatologie au fost dintotdeauna în prim planul îngrijirii neonatale, iar tradiția de a oferi îngrijiri inovatoare și de înaltă calitate pentru nou-născuți continuă și astăzi. Fiecare membru al echipei noastre este dedicat acordării celei mai bune îngrijiri neonatale pentru copilul dumneavoastră.

 

Cultura organizaţională

În cadrul unui proiect privat desfăşurat împreună cu SC Braining Management SRL in 2016,  pe o perioadă a 3 luni am creat cadrul pentru a reflecta asupra practicii si abordării noastre medicale în încercarea de a  îmbunătăţi activitatea medicală, atât medici cât şi asistenţi medicali.