Beneficiarii
Laptele matern este întotdeauna prima opțiune în alimentația nou-născuților prematuri sau bolnavi. Laptele matern donat este următoarea opțiune pentru micii pacienți atunci când mama nu poate extrage laptele cu pompa de sân sau atunci când cantitatea produsă este insuficientă pentru a acoperi nevoile nutriționale ale nou-născutului.
În primele zile de viață, dar și ulterior, dacă mama nu poate extrage o cantitate de lapte suficientă, nou născuții mai vulnerabili pot primi ca și hrană lapte matern donat conform recomandărilor medicale. Odată ce au fost informați de către medici, părinții beneficiarului își ofertă consimțământul scris pentru administrarea laptelui donat.
În principiu, principalii beneficiari ai laptelui donat provenit din banca de lapte sunt nou-născuții fragili, vulnerabili și aflați în situații de risc, precum:
- greutăți foarte mici la naștere (ELBW < 1000 g și VLBW < 1500 g)
- malformații și grave afecțiuni digestive
- enterocolita ulcero-necrotica;
- anemie;
- malabsorbție sau sindrom de intestin scurt;
- afecțiuni de metabolism;
- nevoi nutriționale speciale pre și post-operatorie;
Depinzând de volumul de lapte de care dispune Banca, alegerea beneficiarilor se face pe baza unor criterii stricte de selecție.
Fiecare picătură de lapte matern este folosită: pentru copiii sensibili și fragili, laptele matern este un dar neprețuit.