Abcesul de scalp
Monitorizarea ritmului cardiac și manevrele instrumentare sunt componente integrate ale managementului obstetrical cu risc ridicat. Între 0,1% și 5,2 % din nou-născuți dezvoltă un abces la locul de aplicare a unui electrod pe scalpul fetal. Infecția este prezentă ca o masă fluctuantă sau îndurată apărută la 2 -10 zile postnatal.
Diagnosticul diferențial include leziunile veziculare apărute în cadrul infecției cu Herpes Simplex. Culturile de la nivelul abcesului evidențiază de obicei o floră polimicrobiană datorată colonizării cu floră maternă specifică recto-vaginală (predominant Streptococus spp, tulpini Gram negative și ocazional aerobi).
Dacă starea clinică a copilului este precară, potențiale complicații pot fi sepsis și meningită iar culturile trebuie obținute înaintea incizării, drenării și inițierii terapiei sistemice, de obicei cu ampicilină și gentamicină.
Dacă starea clinică a copilului este bună, se practică incizia și drenajul abcesului, urmate de tratamentul local al plăgii. Antibioterapia se va face conform cu antibiograma.
Trebuie monitorizate semnele de extindere intracraniene și să se ia în considerare la nevoie examinarea imagistică.
Instruirea părinților privind îngrijirea și manipularea zonei respective, precum și examenul medical periodic în ambulator, sunt esențiale pentru asigurarea vindecării.