Tehnici de recoltare pentru probele de gaze sanguine

Sunt necesari 0,2 mL sânge pentru o probă de gaze sanguine. Dacă seringa este heparinată, heparina trebuie îndepărtată pe cât de complet posibil înainte de a aspira sânge în seringă; excesul de heparină rămas în seringă scade valoarea pH-ului, diluează proba și scade PaCO2.  Înainte de a aspira o probă de pe un cateter arterial, cateterul trebuie curățat prin extragerea a 1-2 mL de sânge care se reinfuzează după recoltarea probei.

În cazul unui nou-născut care nu are un cateter arterial și care nu prezintă stare gravă, statusul oxigenării poate fi monitorizat prin pulsoximetrie sau prin monitorizare transcutanată a PO2.  La oricare nou-născut care este monitorizat prin probe de gaze sanguine recoltate din capilar, trebuie să se recolteze periodic probe arteriale pentru a se valida rezultatele probelor obținute din capilar, sau trebuie să existe o monitorizare continuă prin pulsoximetrie sau prin monitorizare transcutanată a PO2.

O probă de sânge capilar se recoltează uneori la nou-născuții cu stare gravă care nu au un cateter arterial. O probă pe capilar percutană din arteră poate fi realizată utilizând arterele temporală sau radială. Artera brahială poate fi folosită în situații de urgență.  O probă din artera femurală trebuie evitată pe cât posibil, deoarece există o incidență crescută a necrozei aseptice de cap femural când se folosește această arteră pentru recoltare.  Deoarece la mulți nou-născuți are loc un șunt la nivelul canalului arterial, locul de unde a fost recoltată proba trebuie precizat pe formularul de solicitare a gazelor sanguine.

Frecvența recoltării depinde de condiția clinică a pacientului. Orice schimbări în parametrii ventilatorului sau ai CPAP trebuie monitorizate printr-o probă de gaze sanguine în interval de 15-30 minute.  Oricărui nou-născut cu o boală acută care se află în Secția de Terapie Intensivă la o concentrație crescută de oxigen, trebuie să i se recolteze cel puțin zilnic o probă de gaze din arteră sau capilar.

Nu trebuie plasate catetere arteriale în arterele temporale sau brahiale.