Când și cum trebuie mutați nou-născuții de pe masa radiantă în incubator și din incubator în pat

A. De pe masa radiantă în incubator

Cei mai mulți dintre nou-născuții abia internați sunt îngrijiți pe o masă radiantă cu scopul de a se asigura accesibilitatea pentru efectuarea manevrelor de reanimare și a procedurilor, fără a se pune în pericol stabilitatea termică.  Atât timp cât nou-născutul rămâne în stare critică și este posibil să necesite manevre de reanimare sau efectuarea de proceduri frecvente, el trebuie ținut pe masa radiantă.  Cei mai mulți dintre nou-născuții cu greutate extrem de mică (<1000 grame) pot fi menținuți încălziți mai ușor pe o masă radiantă decât într-un incubator, deoarece temperatura aerului din incubator scade rapid când ușa este deschisă. Dacă un nou-născut foarte mic are probleme în menținerea temperaturii normale a corpului pe o masă radiantă, poate fi întinsă de-a lungul mesei (de la o margine la alta) o folie de celofan alimentar.  Aceasta reduce mișcarea aerului rece de-a lungul suprafeței corporale a copilului.

Când starea nou-născutului s-a stabilizat, astfel încât este puțin probabil să mai fie necesară efectuarea de manevre frecvente, acesta poate fi mutat într-un incubator preîncălzit, cu servocontrol la temperatura tegumentelor. Temperatura axilară trebuie măsurată la 30 de minute după mutarea nou-născutului în incubator și în continuare la fiecare 4 ore.  Nou-născutul cu greutate extrem de mică are cel mai mare risc de pierdere de căldură prin ușa deschisă a incubatorului.  Procedurile necesare  unui nou-născut aflat într-un incubator (schimbarea scutecelor, semne vitale, flebotomii, etc.) trebuie efectuate, pe cât posibil, prin ușile mici.  Un nou-născut cu greutate mai mică de 1000 grame trebuie îngrijit pe o masă radiantă sau într-un incubator cu servocontrol cu pereți dubli.  Dacă un nou-născut necesită constant o temperatură a aerului mai mare de 37°C, ar putea fi necesar să se lucreze cu incubatorul în modul de control al temperaturii aerului pentru a evita creșteri periodice ale temperaturii aerului peste 38°C, care ar putea determina oprirea completă a sursei de încălzire.

Unii nou-născuți care necesită pentru suportul termic o masă radiantă pot să nu necesite o evaluare atât de frecventă a semnelor vitale ca alți copii aflați în aceeași situație. Frecvența evaluării semnelor vitale poate fi scăzută după preferința asistentei sau a medicului curant.

B. Din incubator în pat

În cazul în care un nou-născut a fost menținut într-un incubator operat prin servocontrol la temperatura tegumentelor, modul de operare trebuie schimbat la servocontrol folosind temperatura aerului înainte ca nou-născutul să fie mutat în pat.

  • Se modifică la servocontrol folosind temperatura aerului, setând temperatura de control la valoarea medie a temperaturii aerului din incubator în timpul ultimelor 24 de ore (luată din foaia de observație completată de asistente).

  • Se verifică temperatura axilară a nou-născutul după treizeci de minute și apoi la fiecare oră timp de patru ore.

  • Dacă temperatura axilară rămâne normală (36,5 – 37,4°C), după preferințe, se poate deconecta și îndepărta senzorul cutanat.

Când un copil atinge greutatea de 1700 – 1800 grame, nu prezintă detresă respiratorie, prezintă apnei doar ocazional și este stabil într-un incubator operat cu controlul temperaturii aerului, având temperatura aerului 32°C sau mai puțin, poate fi făcută o încercare de a fi mutat într-un pătuț deschis, după cum urmează:

  • Se îmbracă copilul cu cămășuță și scutec și se acoperă cu o singură pătură. Se aduce temperatura aerului la 28°C.

  • Se verifică temperatura copilului după 30 minute și apoi la fiecare oră timp de patru ore.

  • Dacă temperatura axilară sau rectală a copilului scade sub 36,5°C, copilul va fi reîncălzit cu ajutorul servocontrolului la tegumente, până când temperatura cutanată este 36°C și se revine apoi la modul de încălzire cu control manual sau cu ajutorul temperaturii aerului, după cum s-a descris mai sus (se poate reîncerca procedura după 2 sau 3 zile).

  • Dacă temperatura copilului este stabilă timp de opt ore, se învelește cu pături suplimentare și poate fi mutat în pătuț.

  • Se verifică temperatura copilului după 30 minute și apoi la fiecare oră timp de patru ore; dacă temperatura axilară sau rectală scade sub 36,5°C, copilul se repune în incubator, se reîncălzește folosind servocontrolul la temperatura tegumentelor, după cum s-a descris mai sus, apoi se revine la servocontrolul folosind temperatura aerului din incubator; se poate reîncerca procedura după 2 sau 3 zile.

 

Referințe:

  1. Bell EF. Infant incubators and radiant warmers. Early Hum. Dev. 1983; 8: 351-37