Infecții congenitale
A. Infecții congenitale
Nou-născutul suspectat a fi infectat cu sifilis, rubeolă, virusuri herpetice (Herpes Simplex-HSV, Varicelo-Zosterian-VZV, citomegalic-CMV), HIV sau alte micro-organisme, în special enterovirusuri, reprezintă un risc pentru ceilalți nou-născuți și pentru personalul medical, mai ales pentru femeile însărcinate. Deoarece nu este posibilă izolarea tuturor nou-născuților care ar putea avea una dintre aceste infecții congenitale, scopul următoarelor protocoale este de a scădea riscul transmiterii nozocomiale.
B. Imunitatea la rubeolă
Tot personalul care lucrează în secțiile de nou-născuți, atât femei cât și bărbați, trebuie să fie imunizat contra rubeolei.
C. Precauții
Nou-născutul cu o infecție dovedită sau suspectată sau care suferă sau are un grad mare de suspiciune de a fi bolnav de sifilis, rubeolă ori infecții cauzate de enterovirusuri, trebuie strict izolat. Dacă starea clinică permite, (vezi protocolul pentru Herpes Simplex), nou-născutul trebuie izolat împreună cu mama sa. Femeile însărcinate nu trebuie să vină în contact cu acest nou-născut și pe ușa camerei respective trebuie pus un bilet de avertizare.
Nou-născutul suspectat de una din infecțiile menționate (sifilis, rubeola, infecție cu enterovirus) poate fi separat într-un incubator sau într-o cameră specială (izolator), cu precauții pentru evitarea răspândirii infecției prin intermediul secrețiilor și excrețiilor sale. Femeile însărcinate nu trebuie să vină în contact cu acest nou-născut. Pe incubator (închis sau deschis) trebuie pus un anunț de avertizare privind precauțiile legate de secreții și excreții, precum și unul clar, întocmit și plasat vizibil, care să conțină interdicția ca femeile gravide să intre în contact cu acest nou-născut.
D. Precauții universale
Precauțiile universale contra infecțiilor trebuie aplicate pentru toți nou-născuții. Acestea cuprind purtarea mănușilor atunci când se efectuează o manevră invazivă (ca recoltarea de sânge sau punerea unei perfuzii) sau atunci când se manevrează un nou-născut care nu a fost îmbăiat după naștere. Atunci când se efectuează manevre la care există riscul ca sângele să ajungă în contact cu ochii, de exemplu inserția unui cateter arterial, pe lângă mănuși trebuie purtați și ochelari de protecție.
E. Infecția HIV
Infecția HIV este rară în Iowa deoarece există puține femei seropozitive care locuiesc în acest stat. Rata de transmitere verticală a infecției HIV este estimată la 90%, aceasta fiind principala cauză de transmitere după eliminarea altor cauze, cum ar fi transfuzia cu produse contaminate.
Transmiterea perinatală se estimează a fi în jur de 13-39%. Intrauterin, intrapartum și postpartum sunt metodele de transmitere perinatale, acest risc este redus la două treimi dacă mamei seropozitive și nou-născutului li se administrează Zidovudină. Terapia orală cu Zidovudină pentru nou-născut are o durată de 6 săptămâni.
Alăptarea este contraindicată la mamele seropozitive. Virusul HIV a fost detectat în laptele matern și transmiterea sa pe această cale a fost demonstrată.
Când un copil se naște dintr-o mamă seropozitivă, personalul medical trebuie să poarte mănuși când manevrează copilul. Dacă este posibil, copilul trebuie să stea în aceeași cameră cu mama. Diagnosticul și testările nou-născutului din mamă seropozitivă trebuie să fie interpretate de un medic infecționist care să urmărească pe viitor copilul. Testările virusologice la copil, inițial prin PCR sau culturi sunt recomandate la vârsta de o lună și apoi repetate la 4-6 luni și cu inițierea terapiei antiretrovirale atunci când aceasta are indicație.