Supravegherea în caz de retinopatie de prematuritate (ROP)

Datorită incidenței continue a ROP, în cazul anumitor nou-născuți, înainte de externarea din spital este necesară examinarea fundului de ochi de către un oftalmolog.

Nou-născuții care necesită acest examen sunt:

  1. Nou-născuții cu greutate la naștere mai mică de 1500 g.
  2. Nou-născuții cu vârsta de gestație < 32
  3. Nou-născuții care nu sunt incluși în primele două criterii, dar care sunt considerați cu grad de risc datorită altor patologii asociate

Determinarea momentului potrivit pentru primul examen oftalmologic:

  1. Pentru prematurii născuți la mai puțin de 27 săptămâni de gestație: prima examinare va fi făcută la 32 săptămâni vârsta postnatală (vârsta gestațională + vârsta cronologică)
  2. Pentru prematurii născuți la mai mult de 27 săptămâni de gestație: primul consult oftalmologic va fi făcut la 5 săptămâni vârsta cronologică.

Dacă nou-născuții se încadrează pentru screening ROP dar trebuie să fie externați sau transferați înainte de momentul potrivit al examinării, se va folosi următorul ghid:

  1. Dacă data externării sau a transferului este mai devreme de două săptămâni față de momentul oportun al primei examinări oftalmologice, atunci examenul va fi făcut înainte de externare.
  2. Dacă data externării sau a transferului este mai depărtată de două săptămâni decât data optimă pentru examinare, atunci se va face programarea exactă conform protocolului și nou-născutul va fi chemat în clinică pentru examinare.