Calitate și siguranță

În unitatea de îngrijire intensivă neonatală TINN, oferirea celei mai bune îngrijiri posibile pentru copiii bolnavi este prioritatea noastră principală. Realizarea obiectivelor noastre pentru siguranță și excelență înseamnă să lucrăm în mod continuu pentru a îmbunătăți calitatea îngrijirii pe care o oferim. În plus față de îngrijirea non-stop, echipele noastre se întâlnesc în mod regulat pentru a evalua și a ne îmbunătăți serviciile medicale.

Transparența este foarte importantă pentru noi, de aceea împărtășim datele noastre pentru a vă ajuta să luați decizii în cunoștință de cauză cu privire la îngrijirea copilului dumneavoastră. În plus, transparentizarea activitatii noastre stim ca ne responsabilizează și mai mult și ne obligă la a ne perfectiona in permanenta activitatea. Schimbul de informații despre calitatea îngrijirii pe care o oferim și analizarea lecțiilor învățate reprezintă, de asemenea, o parte importantă a dezvoltării concentrării echipei asupra siguranței pacienților.

Utilizăm date provenite din surse obiective, și anume Serviciul de Statistică al spitalului. Sperăm ca într-un timp scurt și în România să existe rețele cum ar fi Vermont Oxford Network din SUA care compară oficial îngrijirea pacienților nou-născuți din mai multe spitale. Rostul acestor lucruri este ca împreună să îmbunătățm îngrijirea neonatală din România.

Când măsuram calitatea și siguranța, analizăm cu atenție ratele de infecții, complicațiile respiratorii, complicațiile legate de prezența catererelor centrale, leziunile cerebrale, timpul de internare al copilului, rata deceselor, etc.

Am dezvoltat programe reflectate în practica de zi cu zi pentru : preventia infectiilor incrucisate prin mainile personalului medical, la intrarea in fiecare camera fiind prezente dispensere cu dezinfectanti pentru maini, in fiecare camera fiind prezente dispensere cu sapun si dezinfectant, chiuveta, baterie  speciala si dispenser special de prosop de hartie, preventia suprainfectiilor pacientilor internati prin spalarea zilnica, sistematica a tegumentelor pacientilor cu Clorhexidina solutie apoasa 2%,  prevenţia pneumoniei de ventilaţieprevenţia infecţiilor de cateter,prevenţia infecţiilor prin nutriţie parenterală inadecvatăsiguranţa prescrierii nutriţiei parenterale prin asigurarea mai multor nivele de siguranţă : software Abacus, medic rezident, medic specialist, farmacist, hardware TPN compounder Baxter, librărie de medicamente în pompele de infuzie ale medicamentelor.
 
CITEŞTE
 
Am creat un ambient propice pentru cei mai critici pacienţi, cum ar fi prematurii foarte mici de greutate: camere individuale, spaţii ergonomice de minim 9 mp, pandante individuale, cu lumina întunecată, de veghe, indirectă, de examinaire sau proceduri, chiar operaţii şi naturală, nivele reduse de zgomot, chiuvete individuale cu baterii touch less  din corian şi adâncime peste 40 cm, aeromicroflora de bloc operator, cu filtre Hepa H14.
 
Suntem consecvenţi şi profund interesaţi să asigurăm o rată cât mai mare a nutriţiei cu lapte matern, aceasta asigurând o rată crescută de supravieţuire şi o morbiditate mai scăzută. Am asigurat prezenţa în secţie a unui consultant în lactaţie cu rezultate importante, reuşind creşterea ratei nutriţiei naturale de la 20% către 50%. Am creat un ambient propice alimentaţiei naturale, prin prezenţa celor 27 pompe profesionale în fiecare cameră de tratament, permiţând astfel fiecărei mame să colecteze lapte matern lânga propriul copil. Pe parcursul a 4 ani, am creat şi o bancă de lapte, sperăm operaţională din toamna 2018, ce va asigura confortul creşterii alimentaţiei cu lapte matern peste rata de 50%.
 
Am creat sisteme de monitorizare pentru pacienţi ce asigură informaţii critice fără a fi nevoie de explorări sangvine minime. 
 
Pentru prevenirea evenimentelor neaşteptate, am creat sisteme de monitorizare complexe, orice afectare a parametrilor vitali este remarcată imediat prin alarmarea semnalului roşu de la intrarea în camera de tratament, dar şi la nivelul monitorului propriu al pacientului, la nivelul monitoareleor de pe holuri, prin pager la nivelul asistentei de caz si prin pager la medicul de gardă. Camera TELE ICU  a fost creată special pentru detectarea imediată a modificărilor parametrilor vitali ai pacienţilor, pentru urmărirea video a pacienţilor, fiind un “al doilea ochi " în secţie, dar şi pentru urmărirea alarmelor echipamentelor medicale (monitoare, ventilatoare, pompe perfuzie, incubatoare). 
 
Aceste facilităţi complexe crează un grad sporit de siguranţă în tratamentul pacienţilor noştri.

În același timp, știind ca România are un grad peste limită de aglomerare în unitatilor neonatale de grad III, și, având o presiunea majoră pentru internarea a numeroase cazuri, de 5 ani suntem preocupați să creștem capacitatea de îngrijire, numărul actual de paturi fiind total insuficient pentru cererile numeroase.

În acest sens, deja am conceput un proiect de extindere a capacităţii secţiei noastre, pentru care sperăm o finanţare cât mai rapidă.