Tehnica inserției sondei endotraheale (IOT)

A. Indicații

  1. Furnizarea căii aeriene libere pentru suport ventilator mecanic.
  2. Ușurarea respirației în cazul obstrucțiilor critice ale căilor aeriene superioare.
  3. Furnizarea unei rute pentru intubație bronhială selectivă.
  4. Igiena pulmonară atunci când secrețiile nu pot fi altfel îndepărtate.
  5. Obținerea culturilor traheale.

B. Mărimea corectă a sondei endotraheale (IOT) și lungimea inserției (de la vârf la buze)

Poate fi estimată în funcție de greutatea copilului

           

               Adâncimea inserției (cm) = 6 + greutatea (kg)

Sonda ar trebui să nu fie fixată strâns între corzile vocale pentru a minimaliza traumatizarea căilor aeriene superioare.

C. Aspecte practice

În majoritatea cazurilor un copil poate fi ventilat adecvat cu mască și balon astfel încât intubația endotraheală poate fi un procedeu controlat. O EXCEPȚIE IMPORTANTĂ este în cazul cunoscut sau suspectat de hernie diafragmatică congenitală.

Pregătirea este importantă pentru execuția intubației cu succes. Se va verifica echipamentul disponibil sau următorul echipament înainte de procedură: aspirație, laringoscop cu sursă de lumină care funcționează, lame de laringoscop potrivite (mărimea 0-1), sonde IOT (număr suficient, mărimi diferite), stetoscop, bandă adezivă. Folosirea lamei oxiscop (lamă de laringoscop construită cu o fereastră pentru a insufla oxigen în timpul IOT) poate permite pacientului să tolereze mai bine procedura.

D.Tehnica

  1. Înainte de intubație, dacă este clinic indicat, se va ventila copilul cu balon și mască folosind SaO2 80-100%. Dacă nu s-a putut introduce sonda IOT până în 30 secunde, se va ventila pe mască și balon timp de 30-60 secunde înaintea încercării unei noi intubări.
  2. Capul copilului va fi ușor extins (în poziție de adulmecare) cu corpul aliniat drept.
  3. Laringoscopul este ținut cu policele și cu primele două degete ale mâinii stângi. Apăsând blând pe laringe cu cel de-al cincilea deget (sau lăsând un asistent să facă acest lucru) corzile vocale pot fi vizualizate cu mai multă ușurință. Se va evita tensiunea extremă sau înclinarea laringoscopului.
  4. Sonda IOT va fi ținută în mâna dreaptă și se va insera între corzile vocale astfel încât vârful să fie situat la 1-2 cm dedesubtul corzilor vocale.
  5. Se va verifica poziția sondei prin ascultarea toracelui (și abdomenului) pentru a asigura că există o ventilație egală în ambii plămâni și, de asemenea, prin observarea mișcărilor toracice la ventilația cu presiune pozitivă.
  6. Se va fixa sonda IOT prin aplicarea unei benzi adezive la nivelul buzei superioare urmată de aplicarea a doua benzi adezive de 6 mm plasate pe buza și în jurul sondei IOT.
  7. Se va verifica poziția sondei IOT prin radiografie toracică.

Intubația ar trebui efectuată fără ajutorul stiletului. Dacă acesta este necesar, stiletul nu trebuie să depășească vârful sondei IOT.

Dacă nou-născutul necesită intubație pentru mai mult de 7 zile, se va folosi o placă palatinală care va preveni formarea unui șanț palatin. Plăcile palatinale pot fi aplicate după un consult stomatologic pediatric.