Ce este banca de lapte?

Banca de lapte matern este serviciul care colectează, analizează, procesează și distribuie lapte matern donat de către mamele care alăptează. Datorită faptului că donatoarea este o altă persoană decât mama copilului primitor, laptele donat parcurge mai multe etape:

- este extras în condiții de igienă, etichetat și congelat;

- este decongelat, pasteurizat, testat microbiologic, și analizat din punct de vedere nutrițional; pasteurizarea se face în recipiente de 250 ml, fiecare recipient fiind etichetat cu date de identificare și data de expirare.

- laptele care întrunește toate condițiile solicitate, devine eligibil pentru a fi administrat beneficiarilor pe baza recomandării medicului curant al copilului.

Laptele matern este oferit voluntar de către mamele care își alăptează proprii copii și au surplus de lapte, acesta fiind pasteurizat si testat microbiologic în cadrul băncii de lapte, înainte de a fi oferit beneficiarilor.

Procedurile de lucru ale băncii de lapte au fost create în concordață cu ghidurile de înființare și funcționare ale Asociației Europene a Băncilor de Lapte Matern (EMBA), Asociația Băncilor de Lapte Matern din America de Nord (HMBANA), precum și a ghidurilor și procedurilor de lucru ale băncilor de lapte din Novegia, Marea Britanie, Australia, Africa de Sud etc.