Utilizarea fototerapiei

 1. Nou-născuții care primesc fototerapie trebuie lăsați dezbrăcați, cu excepția unui dispozitiv de protecție pentru ochi (mască) și a unui scutec. Se va avea în vedere ca masca să nu fie prea largă, astfel încât să alunece deasupra nasului și să jeneze respirația. Pentru a crește suprafața tegumentelor expuse la lumină, scutecul poate fi eliminat, la indicația medicului, în cazurile în care este de dorit să se scadă mai rapid nivelul plasmatic de bilirubină (scutecul este necesar, deoarece el protejează gonadele de expunerea potențial dăunătoare la lumină). Pentru a ține sub control murdăria pe care o pot provoca scaunele de fototerapie, poate fi folosită o mască de chirurgie ca alternativă la scutec.

 2. Pentru a se monitoriza potențiala creștere a pierderilor de apă care are loc în timpul folosirii fototerapiei, greutatea zilnică și cantitatea de urină eliminată trebuie monitorizate la fiecare schimbare de tură.

 3. Emisia de lumină a lămpilor de fototerapie va fi monitorizată de personalul de îngrijire cu un Bili-metru (Olympic Mark II), după cum urmează:

 1. Lampa de fototerapie trebuie să fie la 40 cm deasupra copilului și să aibă un scut de plexiglas între tuburile de neon și copil.

 2. Se conectează capătul senzorului la Bili-metru și se setează limitele la 0,1 – 19,9.

 3. Se plasează senzorul Bili-metrului la nivelul abdomenului copilului (aflat în decubit dorsal) sau al spatelui (aflat în decubit ventral) și se îndreaptă spre centrul lămpii de fototerapie.

 4. Se apasă butonul “READ” (CITEȘTE) și se înregistrează valoarea în microwați per centimetru pătrat per nanometru. De exemplu, dacă ecranul arată 7, valoarea este notată ca 7 mw/cm²/nm. În situația neobișnuită în care ecranul clipește ritmic, înseamnă că valoarea este mai mare de 19,9. Pentru o fototerapie adecvată, valoarea de pe ecran trebuie să fie între 7 și 12 mw/ cm²/nm.

 5. Dacă nu este obținută o valoare adecvată, se înlocuiesc tuburile și se repetă procedura.

 6. Monitorizarea lămpilor de fototerapie va fi făcută la fiecare 48 de ore.

 1. Pentru nou-născuții cu prematuritate extremă care necesită fototerapie trebuie luate în considerare păturile de fototerapie în locul lămpilor pentru fototerapie. Folosirea păturilor pentru fototerapie trebuie să reducă expunerea neadecvată a retinei în dezvoltare la lumina strălucitoare ambientală, un factor favorizant al retinopatiei prematurității.

 

Referințe:

 1. Maisels MJ, Conrad S. Transcutaneous bilirubin measurements in full-term infants. Pediatrics 1982; 70: 464-467.

 2. Hyperbilirubinemia.  In: Guidelines for Perinatal Care, Frigoletto FD and Little GA (eds). 1992,  American Academy of Pediatrics, Elk Grove, IL, pp208-210.