Aspirația sondei endotraheale

Indicații :

  • Curățarea căilor aeriene de secreții.
  • Menținerea unei căi aeriene artificiale patente.
  • Obținerea unui material biologic pentru culturi.
  • Aspirația in-line este preferată pentru alte indicații decât obținerea materialului de cultură.

Preasamblarea echipamentului de sucțiune. Cateterele recomandate pentru sucțiune sunt de 5 sau 6 Fr pentru o sondă de 2,5 mm, 6 pentru o sondă de 3 mm, și de 8 pentru o sondă de 4 mm. Presiunea de sucțiune aplicată cateterului trebuie să fie între 40-80 mmHg.

Sucțiunea se face între mese și se întrerupe alimentarea pe perioada tratamentului.

Se va asculta toracele înainte de sucțiune. Oxigenarea înainte de sucțiune va fi făcută cu un FiO2 cu nu mai mult de 0,1 peste cea existentă la ventilația copilului. Se va monitoriza permanent alura ventriculară. Sucțiunea nu trebuie aplicată în timp ce cateterul se inseră în sondă. Vârful cateterului de sucțiune nu va depăși capătul sondei de intubație. Sucțiunea va fi continuă în timp ce se extrage tubul. Procedura nu trebuie să dureze mai mult de 10 secunde. Pentru următoarea sucțiune se va ventila copilul cu un FiO2 nu mai mare de 0,1 peste FiO2 folosit înainte de sucțiune. PaO2 va trebui să crească la un nivel comparabil cu cel folosit înainte de sucțiune.

Nu se  va adăuga ser fiziologic decât dacă este necesar. Serul fiziologic va fi folosit la copiii care au secreții vâscoase ce nu pot fi extrase utilizând cateterul singur. Se poate adăuga ser fiziologic pentru terapia respiratorie, când se instilează în sonda de intubație și se ventilează de 3-5 ori, urmat de sucțiune, ca mai sus.

Vibrațiile și percuțiile toracice nu vor fi făcute de rutină înainte de aspirație. Dacă există documentație pentru percuție și vibrație toracică, aceasta trebuie recomandată de medicul curant, descriind aria ce trebuie tratată, precum și frecvența tratamentelor.