Monitoare transcutanate pentru PCO2 (TcPCO2)

Analizorul pentru TcPCO2 funcționează pe un principiu similar cu analizorul pentru TcPO2.  Din cauza diferenței fiziologice în ceea ce privește difuziunea prin tegument a O2 și CO2 și a designului electrodului, există câteva diferențe între valorile actuale ale pCO2 arterial și TcPCO2.

Electrodul va fi aplicat la nivelul peretelui toracic anterior sau în altă poziție acceptabilă. Localizarea va fi schimbată la fiecare patru ore pentru a evita eritemul și arsurile tegumentelor.  Electrodul va fi calibrat de către tehnicianul responsabil de gazele sanguine și va fi recalibrat la fiecare 8 ore.

Cu ajutorul factorului de corecție folosit pentru a calibra analizorul pentru TcPCO2, valoarea TcPCO2 este aproximativ egală cu valoarea PaCO2. În cazul anumitor nou-născuți, totuși, poate exista între cele două valori o diferență semnificativă. De aceea este necesar să se coreleze valoarea TcPCO2 cu trei sau patru determinări ale PaCO2.

Timpul de latență pentru analizorul de TcPCO2 este de 90 secunde; adică analizorul va afișa TcPCO2 care a fost prezentă cu 90 de secunde în urmă.

Asistenta va nota valoarea TcPCO2 și temperatura electrodului în foaia de observație pentru asistente cel puțin o dată pe oră și în plus în momentul obținerii unei probe pentru gaze sanguine din arteră.