Perfuzia intraosoasă

A.Indicații:

La copiii în stare critică, plasarea unui cateter venos este deseori dificilă și trecerea timpului poate fi în defavoarea copilului. Calea intraosoasă oferă un acces vascular imediat pentru administrarea medicamentelor în urgență în timpul resuscitării. Infuzia intraosoasă folosește rețeaua vasculară bogată a vaselor lungi pentru transportul fibrelor și medicamentelor din cavitatea medulară spre circulație. Răspunsul și distribuția medicamentelor pe ruta intraosoasă este similară cu cea după administrarea intravenoasă. Procedura trebuie să fie limitată la urgența în care accesul intravenos (incluzând cateterizarea ombilicală) nu poate fi stabilit într-o perioadă de timp rezonabilă, de obicei 2-5 minute.

B.Metodă:

  1. Inserția unui ac în cavitatea medulară a unui os lung ar trebui să fie rapidă și simplă.
  2. La copiii mai mici de 12 luni este recomandat un ac spinal de mărime 16 - 18, cu stilet.
  3. Locul preferat este tibia în porțiunea proximală și medială, datorită suprafeței late și întinse precum și tegumentelor subțiri care acoperă osul.
  4. Se fixează locul de puncție la 1-2 cm  sub tuberozitatea tibială pe suprafața medială a tibiei anterioare.
  5. Acul este direcționat la un unghi de 60° țintind departe de spațiul articular și platoul de creștere, cu o mișcare de răsucire.
  6. Intrarea în spațiul medular este influențată de scăderea rezistenței. Distanța de la tegumente până la corticala osoasă este rareori mai mare de 1 cm. O greșeală obișnuită constă în avansarea cu acul spre interior sau la partea opusă a osului.
  7. Pentru confirmarea poziției, o seringă umplută cu ser fiziologic este atașată la cateter și se infuzează ușor în timp ce se palpează membrul pentru a observa eventuala extravazare lichidiană.
  8. Medicamentele se pot administra rapid sau prin infuzie lentă.
  9. Accesul vascular convențional ar trebui restabilit cât de curând posibil, urmat de întreruperea perfuziei intraosoase.

C.Complicații:

  1. Rata de succes este de circa 80%.
  2. Cea mai obișnuită complicație este infiltrația lichidiană subcutanată sau subperiostală.
  3. Riscul de celulită și osteomielită este mai mic de 1% și este legat de durata plasării cateterului.
  4. Nu au fost remarcate efecte negative ale dezvoltării platoului de creștere.