Protocol de asistență pediatrică în sala de nașteri

A.Personalul medical:

O echipă pediatrică trebuie să fie prezentă la TOATE nașterile cu risc crescut. Toate nașterile cu risc crescut vor fi anunțate și trecute în programul secției de nașteri. În plus, echipa pediatrică va asista alte nașteri la cererea echipei medicale de obstetrică.

Echipa pediatrică va fi informată în prealabil de nașterile cu risc crescut astfel încât să se familiarizeze cu mama și complicațiile ei, pentru a pregăti tipul de intervenție neonatală necesară. Medicul pediatru și personalul din terapie intensivă neonatală (NICU) trebuie informați cu privire la ora anticipată a nașterii.

Medicul rezident pediatru și/sau asistenta de neonatologie vor asista toate nașterile cu risc crescut (PL-3 ziua și PL-2 noaptea). Noaptea sau în weekend, PL-2 al NICU va informa PL-3 de gardă a spitalului înainte de toate nașterile cu risc crescut. Neonatologul care asistă în NICU va decide de la caz la caz care membri ai echipei pediatrice trebuie să asiste fiecare naștere cu risc crescut. Cel puțin de 2 ori pe zi, cazurile cu risc crescut programate vor fi evaluate cu echipa medicală NICU: dimineața cu rezidentul PL-3, iar seara cu PL-2. Medicul neonatolog va hotărî dacă este necesară asistarea nașterii de către un neonatolog sau intern. O asistentă a NICU va acompania rezidentul sau pe neonatologul. 

Nașterea unui prematur cu greutate de 1500 grame sau mai mică constituie o situație specială. Nou-născutul cu greutatea mai mică de 1500 grame trebuie reanimat de către cel mai experimentat medic disponibil. Timpul este prețios, iar comunicarea este critică. De aceea, de obicei, intubația se face de către medic rezident PL-3 sau PL-2. Există multe alte posibilități pentru intern, pediatru sau obstetrician, sau rezident pe medicina de familie să dobândească experiență în intubarea unor copii mai mari. Înainte de naștere trebuie să existe o comunicare liberă, sinceră cu privire la rolul fiecărui membru al echipei. Echipa de resuscitare va decide transferul la NICU.

Personalul pediatric trebuie să fie prezent în sala de nașteri pentru a asista eficient chiar și în anumite situații limită în care medicul obstetrician decide să nu se intervină. De exemplu, dacă estimarea vârstei de gestație de 23 de săptămâni este greșită și se naște un prematur de 26 de săptămâni instabil cardio-respirator este necesară o intervenție imediată și resuscitare intensivă.

TOT personalul pediatric care asistă o resuscitare trebuie trecut pe formularul de naștere (B-13) al foii nou-născutului. În plus, dacă resuscitarea este asistată de neonatolog, o notă intitulată „Resuscitare la sala de nașteri” trebuie adăugată în foaie alături de starea la internare; această notă va fi semnată de neonatolog.

B.Echipament

1. O trusă de resuscitare va fi disponibilă tot timpul în cadrul NICU. Este responsabilitatea asistentei NICU care asistă la nașterea cu risc crescut să aducă această trusă. Aceasta include:

 1. două sonde endotraheale de: 2.5, 3.0, 3.5, 4.0

 2. 1 pachet cu tub MEC ET

 3. 2 stilete

 4. balon de anestezie și mască 250 cc (1 prematur; 1 termen)

 5. 1 tub de conectare la oxigen

 6. 1 rolă de bandă adezivă

 7. 1 rolă de 1/4" bandă galbenă

 8. 1 tub de spray adeziv

 9. 2 mânere de laringoscop

 10. 2 lame Miller 0

 11. 1 lamă Miller 1

 12. 2 foarfeci (sterile)

 13. 1 câmp steril

 14. 1 hemostat (steril)

 15. echipament de aspirație

 1. 1 pară de aspirație

 2. două sonde de aspirație de 8 fr

 3. sondă de aspirație de 8 fr cu mănuși

 4. sondă de aspirație de 6 fr cu mănuși

 5. 2 perechi mănuși sterile

 6. 4 conectoare tub SIMS sterile

 7. 4 fiole de ser fiziologic (5 mL)

2. Sonde nazogastrice

 1. două sonde de 8 fr

 2. două sonde de 5 fr

3. Ace și seringi

 1. 2 branule 25G scurte

 2. 2 branule 23G lungi

 3. 2 ace 25G

 4. 2 ace 22G

 5. 2 ace 18G

 6. 2 catetere IV de 20G

 7. 2 catetere IV de 22G

 8. 2 catetere IV de 24G

 9. 1 seringă de 20 cc

 10. 1 seringă de 10 cc

 11. 2 seringi de 3 cc

 12. 2 seringi de 1 cc

4. Medicație:

 1. NaHCO3

 2. fiolă sulfat de atropină

 3. fiolă epinefrină 1:10,000

 4. ser fiziologic normal 500 mL

 5. gluconat de calciu 10%

 6. două soluții Narcan (hidroclorură de naloxon) (0,4 mg/mL sau soluție 1,0 mg/mL)

​5. Altele

 1. lamă pentru ras

 2. patru lame de bisturiu Nr 11

 3. două comprese sterile 4x4

 4. 1 pachet cu ac de aspirație

 5. două  Stopcock cu 3 căi

 6. douăzeci de comprese cu alcool

Fiecare masă radiantă este echipată cu rezervor de oxigen portabil. După resuscitare și stabilizare, nou-născutul trebuie transferat la NICU pe masa radiantă.