Ghiduri pentru imunoprofilaxie împotriva RSV

Următorul protocol este aplicat pentru selecționarea pacienților cărora li se administrează Imunoglobuline RSV (RespiGam) sau Anticorpi monoclonali RSV (Synagis), pentru a reduce riscul infecției cu Virus Sincițial Respirator.

 

RespiGam

Sugarii cu boală pulmonară cronică în urmărire trebuie avuți în vedere pentru administrarea lunară de RespiGam.

  1. Sugarii mai mici de 6 luni ce necesită administrare de oxigen la domiciliu mai mult de ….L pe min
  2. Sugarii mai mari de 6 luni care necesită administrare de oxigen  la domiciliu mai mult de  ….. L pe min.

Administrarea trebuie inițiată la începutul sezonului de RSV sau dacă sugarul este externat din spital în timpul sezonului de RSV; administrarea trebuie continuată lunar, în priză unică până la terminarea sezonului de RSV.

 

Synagis

Copilul mic, sub doi ani, care necesită oxigeno-terapie la domiciliu (sau care tocmai a fost înțărcat de oxigen în ultimele 2 luni de la începerea sezonului de RSV) dar care nu îndeplinește condițiile pentru vaccinarea cu RespiGam, trebuie avut în vedere pentru vaccinarea cu Synagis.

În plus, administrarea lunară a Synagisului trebuie luată în considerare pentru toți sugarii cu vârsta gestațională sub 28 de săptămâni, dacă nu necesită oxigeno-terapie la domiciliu, sunt externați în sezonul de RSV (sau cu puțin timp înaintea acestuia) și sunt mai mici de 6 luni. Administrarea ar trebui începută la începutul sezonului RSV sau dacă sugarul este externat din spital în timpul sezonului RSV. Toți sugarii născuți înainte de 32 săptămâni de gestație care sunt externați în timpul sezonului de RSV trebuie să primească la externare o doză de Synagis.

Aplicarea acestor ghiduri se face în funcție de particularitatea fiecărui caz, cu abateri în funcție de factorii de risc sau alte probleme medicale. Prezența unor malformații cardiace cu șunt sistemico-pulmonar crește riscul complicațiilor în caz de infecție cu RSV. Sugarii cu astfel de malformații trebuie avuți în vedere pentru profilaxia cu Synagis sau RespiGam.