Defectul septal ventricular
a.Definiție
În defectul septal ventricular sunt descrise una sau mai multe orificii de comunicare anormală la nivelul septului ce desparte cei doi ventriculi. Defectul septal ventricular este una din cele mai frecvente malformații cardiace congenitale. Se poate să existe ca unic defect sau în asociere cu alte malformații congenitale.
b.Denumiri alternative
DSV, Defect de sept interventricular
c.Cauze, incidență și factori de risc
Înainte de naștere, comunicarea interventriculară este normală. Pe măsură ce fătul crește, se dezvoltă peretele care ulterior va despărți cei doi ventriculi. Dacă acest perete nu se formează complet, va rămâne o comunicare (ca un orificiu) între cei doi ventriculi. Aceasta este cunoscută ca defect septal ventricular sau DSV.
Defectul septal ventricular este una din cele mai frecvente malformații cardiace. Copilul poate să nu prezinte niciun fel de simptomatologie, iar comunicarea se poate închide de la sine pe măsură ce peretele interventricular continuă să crească și după naștere. Dacă acest orificiu este larg, atunci plămânul va fi supraîncărcat datorită fluxului crescut și va conduce la insuficiență cardiacă.
Cauza DSV-ului nu este cunoscută încă. Acesta se asociază frecvent cu alte malformații cardiace congenitale.
La adulți, DSV-ul apare ca o complicație rară dar severă secundară infarctului miocardic. În acest caz defectul se produce secundar și nu este un defect congenital.
d.Simptomatologie
Pacienții cu DSV pot fi asimptomatici. Totuși, dacă orificiul este larg, copilul are simptomatologie legată de insuficiența cardiacă determinată.
Cele mai frecvente simptome includ:
-
Tahipnee
-
Polipnee
-
Dificultăți în respirație
-
Paloare
-
Falimentul creșterii
-
Tahicardie (ritm cardiac rapid)
-
Transpirații în timpul alimentației
-
Infecții respiratorii frecvente
e.Semne și investigații
La auscultarea cu stetoscopul se decelează suflu cardiac (determinat de sângele care trece prin orificiul de comunicare). Intensitatea suflului este legată de mărimea defectului și de cantitatea de sânge ce trece la nivelul defectului.
Investigațiile pot include:
-
Cateterism cardiac (necesar destul de rar, doar dacă este suspicionată hipertensiune pulmonară)
-
Radiografie toracică (pentru evidențierea cardiomegaliei și a stazei pulmonare)
-
ECG - arată semne de hipertrofie ventriculară stângă
-
Ecocardiogramă - folosită pentru a vizualiza defectul
-
RMN cardiacă - folosită pentru a demonstra fluxul pulmonar crescut
f.Tratament
Dacă defectul este de dimensiuni mici, tratamentul nu este necesar. Cu toate acestea, copilul trebuie monitorizat îndeaproape până la eventuala închidere a defectului și trebuie urmărit să nu apară semne de insuficiență cardiacă.
Copiii cu un DSV mare, care au simptomatologie legată de insuficiența cardiacă, necesită tratament medical și ulterior închiderea chirurgicală a defectului. Medicația poate include Digoxin și diuretice.
Dacă simptomele continuă să se agraveze în ciuda tratamentului medicamentos, defectul va fi corectat chirurgical cu ajutorul unei grefe Goretex. Unele tipuri de DSV pot fi închise prin cateterism cardiac deși este o procedură destul de rar aplicată.
Intervenția chirurgicală la un pacient cu DSV asimptomatic este încă controversată. În acest caz trebuie bine analizată opțiunea chirurgicală.
g.Prognostic
Multe DSV de dimensiuni mici se vor închide de la sine. Chirurgical se vor repara defectele care nu se închid - cele mari. Complicațiile apar în cazul DSV mare care nu sunt tratate.
h.Complicații
-
Insuficiența aortică (prin regurgitare aortică)
-
Afectarea traiectelor de conducere a impulsurilor electrice intraoperator (ce determină ulterior tulburări de ritm)
-
Falimentul creșterii
-
Insuficiența cardiacă
-
Endocardita infecțioasă (bacteriană)
-
Hipertensiune pulmonară și insuficiență cardiacă dreaptă
i.Adresabilitate la medic
Cel mai frecvent DSV este diagnosticat la examenul de rutină al nou-născutului sau copilului mic. Trebuie investigați pentru această patologie copiii cu dificultăți în respirație sau dacă prezintă de la vârstă mică un număr mare de infecții pulmonare repetate.
j.Prevenție
Exceptând formele de DSV secundare infarctului miocardic, DSV este prezent în mod normal la naștere.
Factorii de risc incriminați în creșterea incidentei DSV sunt consumul de alcool și administrarea de medicamente anticonvulsive (depakote și dilantin) în timpul sarcinii. În afară de evitarea celor de mai sus nu se cunosc alte metode de prevenire a DSV.
k.Defectul septal ventricular
DSV este o malformație cardiacă congenitală care apare ca o comunicare anormală la nivelul septului interventricular făcând posibilă comunicarea între cei doi ventriculi. DSV poate apărea ca unică malformație sau în asociere cu alte defecte cardiace. Defectele de dimensiuni mici se pot închide de la sine, în timp. Pentru cele de dimensiuni mari, prognosticul este favorabil doar după corectarea chirurgicală.
Figura 38 – Defectul septal ventricular
Revizuire
Ultima revizuire 12/1/2011 efectuată de Kurt R. Schumacher, MD, Pediatric Cardiology, University of Michigan Congenital Heart Center, Ann Arbor, MI. Recenzie oferită de VeriMed Healthcare Network. Revizuit și de David Zieve, MD, MHA, Director Medical, A.D.A.M., Inc.