Stenoza aortică

 

a.Definiție

Aorta este vasul principal al circulației sistemice. Când sângele părăsește inima, acesta trece prin valva aortică în aortă. În stenoza de aortă, valva aortică nu se deschide complet, reducând fluxul sanguin sistemic.


Figura 30 – Stenoza aortică

Denumiri alternative

Valvă aortică stenozată; Tract de ejecție ventricular obstruat; Stenoză aortică reumatică, Stenoză aortică calcificată.

b.   Cauze, incidență și factori de risc

Pe măsură ce valva aortică devine mai stenozată, ventriculul stâng trebuie să crească presiunea pentru a învinge obstacolul. Pentru acest efort suplimentar, musculatura pereților ventriculari se hipertrofiază (îngroașă), putând determina durere toracică.

Pe măsură ce presiunea din ventricul crește, se produce stază retrogradă la nivelul plămânilor. În formele severe de stenoză aortică apare slaba irigare a creierului și circulația sistemică deficitară.

Stenoza aortică poate fi prezentă de la naștere (congenitală), dar se poate dezvolta și mai târziu în viață fiind o formă dobândită. Copiii cu stenoză aortică pot asocia și alte probleme congenitale.

La adult, stenoza aortică apare ca urmare a depunerilor de calciu ce duc la îngustarea valvei. Aceasta poartă numele de "stenoză aortică calcificată" și apare în general la persoanele în vârstă.

Calcificarea valvei survine mai devreme la pacienții care se nasc cu valve aortice sau bicuspide anormale. În cazuri rare calificarea se poate dezvolta mai rapid după iradiere toracică (în cadrul terapiei oncologice).

O altă cauză comună este reumatismul articular acut - secundar unei infecții streptococice  amigdaliene sau secundar scarlatinei. Afectarea valvulară apare după 5 – 10 ani de la infecție. Reumatismul articular acut este tot mai rar în Statele Unite ale Americii.

Stenoza aortică se dezvoltă la aproximativ 2% din populația cu vârsta peste 65 de ani. Apare mai frecvent la bărbați decât la femei.

c.   Simptomatologie

Persoanele cu stenoză aortică pot fi asimptomatice chiar până la stadiul avansat al bolii. Diagnosticul poate fi pus precoce dacă se fac investigații de rutină sau la auscultarea unui suflu de grad mic.

Simptomatologia stenozei de aortă include:

  • Disconfort toracic: Durerea toracică se poate agrava la efort și poate ajunge la nivelul brațului, gâtului sau mandibulei. Se poate asocia senzație de gheară sau strângere

  • Tuse, posibil sangvinolentă

  • Dispnee la efort

  • Oboseală și după eforturi minime

  • Palpitații

  • Leșin, slăbiciune, amețeli în timpul activității fizice

La sugar și copilul mic, simptomatologia poate cuprinde:

  • Oboseală la efort (în cazuri ușoare)

  • Falimentul creșterii

  • Alimentație dificilă

  • Dificultate în respirație apărută la câteva zile de la naștere (în cazurile severe)

Starea generală a copiilor cu stenoza aortică ușoară și moderată se poate agrava pe măsură ce aceștia cresc în vârstă. De asemenea, pot prezenta risc în a dezvolta endocardite bacteriene.

d.   Semne și investigații

La palparea ariei precordiale se poate simți freamătul cardiac. Suflul, ca un click, sau alt sunet anormal poate fi perceput la auscultație. Se poate percepe un puls periferic slab (pulsus parvus et tardus).

Tensiunea arterială poate fi scăzută.

Se pot face următoarele investigații:

  • ECG

  • Testare de efort

  • Cateterism cardiac

  • RMN cardiac

  • Ecocardiografie transesofagiană

e.   Tratament

Dacă boala este asimptomatică sau doar cu simptomatologie ușoară, copilul poate fi urmărit prin rețeaua teritorială de pediatrie. Monitorizarea trebuie făcută din punct de vedere al istoricului bolii, examenului clinic, ecocardiografiei.

Cei cu stenoză aortică severă au indicația de a nu practica sporturi de performanță, chiar dacă nu au simptomatologie. Dacă au semnele clinice de boală prezente, activitatea fizică stresantă trebuie limitată.

Tratamentul este cel al insuficienței cardiace și cel al aritmiei (cel mai frecvent al fibrilației). Acesta include diuretice, nitrați și beta-blocanți. Se tratează, de asemenea, hipertensiunea arterială. Dacă stenoza aortică este severă, tratamentul trebuie aplicat cu atenție astfel încât să nu se ajungă la hipotensiune cu valori periculos de mici.

În trecut, tuturor pacienților cu valvulopatii li se administrau antibiotice înainte de lucrările stomatologice sau după intervenții invazive cum ar fi colonoscopia. Antibioticele erau administrate pentru a preveni o eventuală infecție.

În prezent antibioticele sunt folosite mult mai rar înainte de astfel de intervenții.

Pacienții trebuie să renunțe la fumat și să primească tratament sau să prevină hipercolesterolemia.

La adult sau la copilul cu simptomatologie severă se preferă intervenția chirurgicală de înlocuire a valvei.

O altă procedură mai puțin invazivă este valvuloplastia cu balonaș și poate fi aplicată în locul curei chirurgicale clasice.

  • Un balonaș este plasat prin intermediul unei artere periferice (inghinal) până la nivelul inimii, trecut în interiorul valvei aortice și apoi umflat. Cu toate acestea, după această procedură stenozarea poate recidiva.

  • O altă procedură este implantarea unei valve artificiale (protetice). Această procedură este aplicabilă la cei la care nu se poate face plastia valvulară.

Unii copii pot avea nevoie de plastie sau înlocuire a valvei aortice. Cei cu stenoză ușoară pot face activitate sportivă ușoară.

f.    Prognostic

În lipsa curei chirurgicale, o persoană cu stenoză aortică însoțită deja de angină, sincope, oboseală sau semne de insuficiență cardiacă, are un prognostic nefavorabil.

Stenoza aortică poate fi corectată chirurgical. Postoperator există un risc pentru aritmii ce pot provoca moarte subită și trombembolii ce pot provoca accidente vasculare. Există, de asemenea, riscul ca noua valvă să se stenozeze sau să fie insuficientă și atunci trebuie înlocuită.

g.   Complicații

  • Fibrilație atrială, flutter atrial

  • Accident vascular cerebral, intestinal, renal sau la nivelul altor organe

  • Sincopă (leșin)

  • Insuficiență cardiacă

  • Hipertensiunea arterelor pulmonare

h.   Adresabilitate la medic

Orice copil cu simptomatologie de stenoză aortică trebuie investigat (de exemplu, dacă acuză palpitații).

De asemenea, trebuie investigați toți copii cunoscuți cu această boală dar care dezvoltă noi simptome.

 

Recenzie

Ultima recenzie7/16/2012 efectuată de Jatin M. Vyas, MD, PhD, Assistant Professor in Medicine, Harvard Medical School; Assistant in Medicine, Division of Infectious Disease, Department of Medicine, Massachusetts General Hospital. Revizuit și de David Zieve, MD, MHA, Director Medical, A.D.A.M. Health Solutions, Ebix, Inc.