Detectarea și managementul unei temperaturi corporale anormale

Temperatura axilară normală a unui nou-născut, măsurată corect timp de 5 minute este între 36,5 și 37,4˚C (însemnând +1,5 S.D.). Acest interval se aplică atât în cazul copiilor la termen, cât și al prematurilor. Dacă măsurătoarea se face pe o perioadă mai scurtă (mai puțin de 5 minute), valorile normale sunt ceva mai scăzute, dar nu au fost clar delimitate. Pentru a evita un diagnostic incorect de hipotermie, o temperatură axilară de sub 36,5˚C trebuie înregistrată în foaia de observație și raportată medicului doar dacă a fost citită după ce termometrul a fost plasat în zona axilară timp de exact 5 minute.

Dacă temperatura axilară este mai mare de 37,4˚C (sau temperatura rectală este mai mare de 37,5˚C) este important să se decidă dacă, copilul are febră sau hipertermie determinată de mediu. În cazul febrei, întâlnită uneori în caz de infecție, set-point-ul hipotalamic este ridicat, iar nou-născutul folosește sistemele de control ale termoreglării pentru a menține o temperatură ridicată a corpului. În unele situații, această temperatură ridicată îl poate ajuta în lupta împotriva infecției. Un nou-născut febril prezintă frecvent vasoconstricție periferică cu tegumente și extremități reci.

Uneori este dificilă reducerea temperaturii unui nou-născut febril; de fapt, poate să nu fie de dorit scăderea temperaturii axilare la normal dacă tegumentele sunt deja reci. În primul rând, în cazul unui nou-născut febril, este important să se înregistreze în foaia de observație atât temperatura cutanată (senzor cutanat) cât și cea axilară, și chiar temperatura aerului dacă acel nou-născut se află într-un incubator. În cazul în care temperatura cutanată este de 36,0˚C – 36,5˚C, iar temperatura axilară (sau rectală) este de 38,0˚C sau mai puțin, mediul termic nu trebuie schimbat. Dacă este necesar, set-point-ul temperaturii cutanate poate fi scăzut la 35,5˚C sau chiar 35,0˚C pentru a menține temperatura axilară sub 38,0˚C. Dacă pentru a menține o temperatură axilară mai mică de 38,5˚C este necesară o 34 temperatură cutanată sub 35,0˚C, trebuie consultați medicul specialist și șeful de secție.

Nou-născutul cu hipertermie datorată mediului trebuie adus la o temperatură axilară normală prin scăderea încălzirii din exterior sau prin reducerea izolării termice (pături sau îmbrăcăminte). O baie rece sau o saltea rece nu sunt obligatorii pentru a scădea hipertermia determinată de supraîncălzire, datorată mediului.

Un nou-născut cu hipotermie poate fi reîncălzit cu ajutorul unei mese radiante sau a unui incubator cu aer cald. Cea mai simplă metodă de a evita supraîncălzirea în timpul reîncălzirii cu ajutorul unei mese radiante este de a folosi servocontrolul la tegumente, cu set-point-ul la 36,5˚C. Rata de reîncălzire probabil că nu este critică.

Referințe: 1. Mayfield SR, Bhatia J, Nakamura KT, Rios GR, Bell EF. Temperature measurement in term and preterm neonates. J Pediatr. 1984; 104:271-275.