Despre ghid

Iowa Neonatology Handbook

Published by the University of Iowa

English edition 2012; Romanian edition 2018

Editor, English edition: Jonathan M. Klein, M.D.; Jeffrey L. Segar, M.D.; Edward F. Bell, M.D.

Editors, Romanian edition: Cătălin Gabriel Cîrstoveanu, M.D.; Edward F. Bell, M.D.

Preface: Cătălin Gabriel Cîrstoveanu, M.D.

Translators: Cătălin Gabriel Cîrstoveanu, M.D.; Mihaela Bizubac, M.D.; Ileana Bărăscu, M.D.; Alina Gaiduchevici, M.D.; Irina Cuzino, M.D.; Ema Manea, M.D.; Petronela Stoian, M.D.; Adrian Ioan Toma, M.D.; Stud. Daniel Cîrstoveanu

Editorial assistants:  Diana Căprău, M.D.; Mihalea Bizubac, M.D; Mark A. Hart; Lori S. Short; Ligia Grindeanu, M.D.; Elena Popescu, Carmen Herișeanu,M.D.; Nine Luminița,M.D.; Ștefan Manolache, M.D.; Stud. Daniel Cîrstoveanu; Arch. Marc Bădălan; Stud. Samantha Stancu

Contributing authors:

Michael J. Acarregui, M.D.

Edward F. Bell, M.D.

Delores G. Cordle

John M. Dagle, M.D., Ph.D.

Diane L. Eastman, R.N.

Charles Grose, M.D.

Herman A. Hein, M.D.

Jonathan M. Klein, M.D.

Jon E. Mazursky, M.D.

Gail A. McGuinness, M.D.

Lou Ann Montgomery, R.N.

Chetan A. Patel, M.D.

Jeffrey L. Segar, M.D.

Ronald G. Strauss, M.D.

Mark W. Thompson, M.D.

Barbara S. Trites, M.D.

John A. Widness, M.D.

Ekhard E. Ziegler, M.D

Prefața ediției în limba română, 2018

Manualul de Neonatologie al Universității de Medicină și Farmacie din Iowa City, SUA a reprezentat în anii 1995-2000 un cadou neprețuit pentru mulți dintre rezidenții de neonatologie din România. Experiența unui colectiv medical extrem de prestigios din SUA, condus de Profesorul Edward F. Bell este prezentată simplu, intuitiv, pe înțelesul tuturor celor interesați.

Cartea publicată în SUA în anul 1995 și apoi updatată permanent online până în 2015, vede tiparul și în limba română în anul 2018 după unsprezece ani de existență online pentru medicii români.

Față de ediția română online anterioară, în actualul volum apar capitole noi precum și o actualizare a altora, există autori și traducători noi, adresabilitatea principală fiind aceeași - medicul rezident neonatolog și pediatru.

Unele capitole, cum ar fi bolile congenitale cardiace au fost editate pe înțelesul publicului larg. Unsprezece ani de existență online ne-au demonstrat că există părinți care se documentează în limba română pentru afecțiunile de care suferă copiii lor. Pentru părinții care au nevoie rapid de o informație în domeniul neonatologiei, tot în 2018, ediția de față apare și online într-un format web mai prietenos.

Mulțumesc colegilor mei pentru munca depusă pe parcursul mai multor ani precum și Profesorului Edward F. Bell pentru ajutorul practic și motivația date în editarea acestui manual de neonatologie.

Editor Șef

Şef lucrări, Dr. Cătălin Gabriel Cîrstoveanu

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Maria Sklodowska Curie,

București Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, București

Martie, 2018