Recoltarea sângelui capilar din călcâi

O cantitate adecvată de ser poate fi obținută din călcâi la aproape orice nou-născut. Dacă este făcută corect, hemoliza nu trebuie să fie o problemă semnificativă. Locul cu oferta maximă de sânge este situat la joncțiunea dermului cu țesutul subcutanat la 0,35-1,6 mm de la suprafața tegumentului.

Preîncălzirea călcâiului cu dispozitivele comerciale disponibile sau cu un scutec încălzit sub o cană și înfășurat în jurul călcâiului, deseori duce la creșterea sanguină și arterializează proba. Călcâiul ar trebui dezinfectat în întregime cu comprese cu alcool. Persoana care efectuează procedura ar trebui să poarte mănuși sterile de mărime potrivită.

Puncția călcâiului trebuie efectuată cel mai medial sau lateral fată de suprafața călcâiului, nu la nivelul curbei posterioare pentru a evita calcaneul. Dispozitivul de puncție (lanțeta) este astfel conceput să intre nu mai mult de 2-3mm . După puncție se îndepărtează prima picătură mică de pe tegument, lichidele tisulare putând duce la creșterea coagulării la locul de puncție.

Se va ține călcâiul cu trei degete pe partea ulnară, plasând policele în jurul călcâiului, degetul al doilea imediat sub suprafața ventrală a călcâiului. Prin presarea alternativă a celor trei degete laterale urmate de o ușoară stoarcere a degetului doi, sângele se poate exprima cu ușurință. Degetele ar trebui să fie relaxate periodic pentru câteva secunde pentru a permite reumplerea. Pentru prevenirea contuziei, atenția trebuie îndreptată în a limita compresia cu vârful degetelor. Pentru prevenirea hemolizei trebuie să se permită formarea picăturilor mari, colectând picăturile ce se formează în microtub, evitând agitarea sângelui în tub.

Proba recoltată din deget este utilizată pentru analiza capilară a gazelor în Terapia Intensivă Neonatală și poate fi folosită precum și pentru alte probe de laborator. Tehnica este similară cu tehnica recoltării sângelui capilar din călcâi, în aceea că numai partea medială și laterală a degetului este înțepată. Stoarcerea ușoară se poate face cu întregul deget sau chiar cu mâna.

Figura 51 – Tehnica recoltării sângelui capilar din călcâi.

Limitele de o parte și de alta ale calcaneului care este marcat de o linie plecând din punctul dintre degetele 4 și 5, mergând paralel cu marginea laterală a călcâiului și cu o linie care se întinde posterior din mijlocul haluceului și mergând paralel cu linia mediană a călcâiului. Puncția călcâiului ar trebui făcută pe suprafața plantară a acestuia între limita laterală și mediană a calcaneului marcată de aceste linii.

Referințe:

Blumenfeld, și col.: Recommended site and depth of newborn hell skin punctures base on anatomical measurements and histopaphology. Lanced 1979; 1: 230