Program de urmărire a nou-născuților cu risc

A. Aspecte generale

Urmărirea nou-născuților care au necesitat îngrijire specială în perioada neonatală face parte din procesul integral al îngrijirii continue. Acestea sunt motive pentru care urmărirea unui nou-născut cu risc este importantă:

  • Pentru a identifica nevoile speciale medicale și de dezvoltare

  • Pentru a determina efectul pe termen lung al tratamentelor oferite de sistemul de îngrijire perinatal.

Ca răspuns la aceste nevoi, în 1978 s-a creat programul de urmărire a nou-născuților cu risc crescut. Scopul său este de a asigura un screening de dezvoltare pentru anumite categorii de sugari cu risc crescut.  În momentul de față, servicii de urmărire sunt disponibile în aproape tot statul Iowa. În cadrul University of Iowa Hospitals & Clinics există astfel de centre de evaluare și clinicile de specialitate pediatrică oferă astfel de servicii la nivel regional. Des Moines are un program de urmărire similar și acceptă transfer pentru servicii de dispensarizare.

Acest program de urmărire asigură un screening de dezvoltare psihomotorie prin intermediul unei asistențe medicale specializate și suplimentează rolul medicului de familie în asigurarea asistenței medicale primare a copilului.

B.Criterii de admitere

Anumite categorii de nou-născuți au fost identificate ca având un risc crescut și prin urmare ar trebui să beneficieze de acest program. Criteriile de admitere includ:

  1. Greutate la naștere sub 1500 grame/ sau vârsta gestațională de sau sub 32 săptămâni.

  2. Sindrom de detresă respiratorie (SDR) care a necesitat ventilație mecanică mai mult de 2 ore.

  3. Alte forme de detresă respiratorie care au necesitat ventilație mecanică mai mult de 2 ore.

  4. Semne clinice ale infecției sistemului nervos central.

  5. Asfixia neonatală desemnată printr-un scor Apgar la cinci minute sub 7.

  6. Hipoglicemie demonstrată de 2 determinări succesive ale glicemiei sub 30 mg/dl.

  7. Convulsii neonatale documentate de un medic cu acordul unui neonatolog în orașul Iowa City, sau un medic primar pediatru într-un centru de nivel II.

  8. Hipotonia la examenul clinic de la externare.

  9. Policitemia: hematocrit venos >65%  sau 60-64% cu simptome asociate care a necesitat exsanguinotransfuzie parțială.

  10. Abuzul matern de substanțe pe perioada sarcinii.

  11. Altele: nou-născuți care nu sunt incluși în aceste criterii dar care sunt considerați la risc de către clinician. Exemplele pot include:

  12. Septicemie cu hemocultură pozitivă 

  13. Dismatur (SGA)

  14. Hiperbilirubinemia cu bilirubina totală 20mg/dl  sau mai mare

  15. Hemoragia intracraniană

  16. Gemeni care îndeplinesc criteriile

  17. Transfuzia intrauterină

  18. Corioamniotita

  19. Nou-născuții care intră într-un mediu cu probleme psihosociale importante.

Nou-născuții care se mută dintr-un alt stat în Iowa sunt acceptați dacă îndeplinesc unul sau mai multe dintre criteriile menționate anterior.

C.Mod de desfășurare

Screening-ul de dezvoltare este făcut de către o asistentă medicală sub îndrumarea unui pediatru. Pacienții sunt consultați în sistem ambulator. Consultațiile sunt programate la 4, 9, 18 respectiv la 30 de luni. La fiecare programare se face un examen clinic și neurologic complet și testul screening Denver II. La fiecare vizită se completează chestionarul ASQ-3. Se efectuează screening-ul comportamental și pentru autism.

Pacienții care sunt externați cu probleme medicale în desfășurare sunt programați la Clinica de Neonatologie. Exemple: pacienți cu bronhodisplazie sau hemoragie intraventriculară importantă, copii externați care primesc oxigen sau stimulante respiratorii. La Clinica de Neonatologie, același medic neonatolog și asistenta medicală urmăresc pacientul în colaborare cu medicul de familie până îngrijirea sugarului poate fi transferată medicului de familie în exclusivitate.

Programări pentru consult în Clinica de neonatologie se pot face prin apel telefonic prealabil.

Nou-născuții sau sugarii eligibili pentru acest program trebuie identificați de către asistenta medicală specializată sau de medicul rezident cât mai devreme în timpul spitalizării pentru a putea contacta și informa părinții de existența acestor programe de urmărire.

D.Contacte

Întrebări cu privire la orice aspect al procesului de urmărire pot fi direcționate către personalul medical al secției de Terapie Intensiva Nou-născuți.