Trunchiul arterial comun
a.Definiție
Trunchiul arterial comun este o malformație cardiacă congenitală rară, în care un singur vas (trunchiul arterial) pleacă de la nivelul ventriculilor drept și stâng, în loc de originea lor normală de la nivelul celor două vase (aorta și artera pulmonară).
Sunt mai multe tipuri de trunchi arterial comun.
b.Denumiri alternative
Trunchi
c.Cauze, incidență, factori de risc
În circulația normală, artera pulmonară pornește de la nivelul ventriculului drept și aorta de la nivelul ventriculului stâng, fiind separate una de cealaltă. Arterele coronare (care vascularizează miocardul) pleacă de la nivelul aortei, imediat deasupra valvei, la baza aortei.
În trunchiul arterial comun, o singură arteră pleacă din ventriculi. Asociază de obicei un defect septal ventricular (comunicare între cei doi ventriculi). Ca rezultat, apare mixarea sângelui oxigenat cu cel neoxigenat.
O parte din acest sânge ajunge la plămâni, o parte la arterele coronare, iar restul în circulația sistemică. De obicei, la plămâni ajunge o cantitate de sânge mai mare decât cea necesară.
Dacă boala nu este tratată, pot apărea:
-
Prea mult sânge la nivelul plămânilor determină staza pulmonară și dificultate în respirație
-
Vasele pulmonare vor rămâne afectate permanent. În timp, cordul nu va mai putea pompa sânge prin ele. Aceasta poartă numele de "Hipertensiune pulmonară" și poate duce la deces.
d.Simptomatologie
-
Cianoză
-
Falimentul creșterii
-
Oboseală
-
Letargie
-
Alimentație dificilă
-
Tahipnee (respirație rapidă)
-
Dispnee
-
Degete "de toboșar"
e.Semne și investigații
De obicei la auscultație se poate decela suflu.
Investigațiile pot cuprinde:
-
ECG
-
Ecocardiogramă
-
Cateterism cardiac
-
RMN cardiac
-
Radiografie toracală
f.Tratament
Corecția este numai chirurgicală, prin crearea a două vase separate.
De obicei, din vasul deja existent va fi formată aorta. Artera pulmonară va fi confecționată folosind țesut din altă sursă. Aceasta va fi conectată la cele două ramuri ale arterei pulmonare. Defectul septal ventricular va fi închis.
g.Prognostic
Corecția completă conferă un prognostic bun. Pe măsură ce copilul va crește poate fi necesară o altă intervenție, întrucât artera pulmonară reconstruită care implică țesut prelevat din altă sursă nu va crește în același ritm cu copilul. Netratată, boala duce la deces în primul an de viață.
h.Complicații
-
Insuficiența cardiacă
-
Hipertensiune pulmonară
i.Adresabilitate la medic
Trebuie investigat copilul care:
-
Apare letargic
-
Apare obosit sau dispneic
-
Nu se poate alimenta corect
-
Are un deficit în creșterea ponderală iar dezvoltarea este normală
Dacă tegumentele, buzele sau unghiile copilului sunt cianotice sau prezintă dispnee, este necesară investigarea acestuia de urgență.
j.Prevenție
Nu se cunosc metode de prevenție, dar tratamentul cât mai precoce poate preveni complicațiile bolii.
k.Trunchiul arterial comun
În mod normal, aorta pleacă din ventriculul stâng, iar artera pulmonară din ventriculul drept. În cazul acestei malformații, ambele vase sunt fuzate într-un singur vas mare. Frecvent se asociază defect septal ventricular. Ca rezultat, sângele neoxigenat și cel oxigenat se mixează. La plămâni ajunge mai mult sânge decât ar fi necesar, iar în circulația coronară și sistemică ajunge sânge prea puțin oxigenat.
Figura 29 – Trunchiul arterial comun